59 poze   14119 vizite

016 - Primii pasi - IMPORTANT - Ce trebuie sa stim si cum procedam

Dorim sa avem o casa. Cum incepem, ce facem si cat costa?

O casa trebuie, in primul rand, sa indeplineasca cerintele locatarilor ei, sa aiba amprenta acestora si sa dea in acelasi timp sentimentul de intimitate si spatialitate, dar fara a investi financiar in suprafete mari sau a agresa proprietatea avuta prin constructii masive, in special rectangulare, rigide, care in fapt constrang si distrug tocmai lucrul de care vrem sa beneficiem, libertatea de a vizualiza cat mai mult din cer si spatiu verde si de a ne misca cat mai comod intr-o o curte intima,
Necesitatile si cerintele unei generatii se pot schimba in timp. Flexibilitatea acestei structuri va permite modificari in timp fara a afecta structura de rezistenta


In aceasta sectiune va vom arata pasii principali necesari, precum si cum putem sa planificam inteligent bugetul, ce implica un asemenea proiect, raportand sustenabilitatea noastra financiara la dorintele noastre.

Avand in vedere ca, multi nu stiu ce inseamna constructia unui dom, recomandam pre-achizitionarea "Manualului Constructie Dom - Proprietarul construieste singur".
Este un instrument si o investitie utila care va va scuti de multe frustari pe viitor care va arata cum se executa in detaliu etapele de constructie dom, iar in functie de aceasta si in functie de abilitatile dumneavoastra, puteti alege care din faze sa fie executate de profesionisti si unde puteti lucra singur.

Nu asteptati primavara ca sa va faceti proiectul, sa stabiliti detaliile si tot ce tine de pregatirea santierul, inclusiv de a comada kitul dom, pentru a fi gata de munca in primavara.
Din experienta noastra, peste 85% din aceste cazuri ajung sa inceapa efectiv lucrulpe santier, in cel mai bun caz, cel mai devreme spre sfarsitul lui august, cand deja ati putea lucra la finisarile interioare.


RECOMANDARI
Pe cat este posibil nu predati chitante in original, avizari in original sau orice alte documente in original.
Daca chiar se solicita acest lucru, faceti copii pe care solicitati ca functionarul care va cere acest lucru sa semneze si parafeze "in conformitate cu originalul" sau faceti copii legalizate, si predati doar copiile.

Solicitati ca numerele de inregistrare primite la depunerea documentatiei sa fie puse si pe copia documentatiei pe care trebuie sa o aveti la dvs. Pe cat posibil nu acceptati numere de inregistrare pe biletele in care nu este mentionat obiectul depunerii la Registratura.

Inainte de a porni proiectul efectiv, trebuie parcursi pasii premergatori, care de multe ori iau mult mai mult timp decat constructia in sine care se ridica rapid.

1. TERENUL – Ce trebuie sa stim si ce trebuie sa facem

a. Extrasul de Carte Funciara [copie]
b. Studiu Geotehnic al terenului - in functie de acesta se va calcula fundatia [copie]
c. Ridicarea topo - planul de amplasare in zona vizat de OCPI [va rugam solicitati de la topograful dvs. si un CD cu fisierul CAD, *dwg sau *dxf]
d. PUZ/PAZ (daca este cazul) in care terenul nu are statusul de "intravilan-construibil" sau "intravilan curs constructii" (Foarte mica explicatie privind termenii de incadrare a unui teren o aveti in poze)
e. Certificatul de Urbanism de la Primaria de care apartineti. Mentionati in cerere toate obiectivele pe care le doriti pentru constructie. Exemplu: daca doriti ingradirea proprietatii, etc..
[solicitati cerere tip pentru eliberearea Certificatului de Urbasnim]

IMPORTANT: Inainte de a face orice alt pas, este mai mult decat necesar SA STABILITI CU EXACTITATE AMPLASAREA REALA A TERENULUI IN SPATIU.
Acest lucru se face CU UN INGINER TOPOGRAF AUTORIZAT, PRIN GRANITUIRE, odata cu ridicarea topo, PUZ/PAZ sau imediat dupa achizitionarea terenului.
La aceasta procedura trebuie sa participe:
- proprietarul,
- toti vecinii adiacenti terenului sau reprezentantii acestora,
- un reprezentant de la serviciul de urbanism al primariei de care apartineti [insistati ca aceasta persoana sa apara la data stabilita de comun acord] .
Granituirea este un lucru obligatoriu si va trebuie validata prin semnarea unui Proces-verbal granituire semnat de toate partile de mai sus, in cel putin 2 exemplare unul pentru dumneavoastra si unul pentru primarie.
Mergeti si inregistrati acest document Oficiu de Cadastru si/sau la in arhiva Primariei de care apartineti, in aceasta ordine (chiar daca vi se spune ca nu este cazul).
Chiar daca pare o procedura greoaie, va va scuti de foaaaarteee multe necazuri sau eventuale discutii pe viitor.
De fapt acest lucru ar trebui facut inainte de/ sau imediat dupa cumpararea terenului, iar aceasta recomandare este IN MOD SPECIAL pentru cei din zona Romaniei unde nu a existat o traditie si un istoric clar privind Cartea Funciara/Oficiu de Cadastru si vine ca urmare a experientei foarte neplacute a unora din clientii nostrii.

2. PROIECTUL [vedeti Servicii Proiectare Dom]
a. Alegerea dimensiunilor domului
b. Alegerea proiectului (vedeti si Planuri Dom)
c. Contractarea proiectului

3. OBTINEREA AUTORIZATIEI DE CONSTRUCTIE
Odata cu dosarul de autorizare complet se poate obtine autorizatia de constructie (AC). Obtinerea efectiva a AC, de la depunerea ei si plata taxei, poate dura intre 30 si 60 de zile in functie de locatie.

4. CONTRACTAREA KITULUI DOM
Se poate face imediat dupa achitarea taxei pentru autorizatia de constructie. In acest mod se castiga timp pentru constructia efectiva.

5. ORGANIZAREA DE SANTIER
RECOMANDARI
Alte acte necesare referitoare la executia casei :
Autorizarea organizarii de santier:
Conform Legii 50/1991, orice constructie pe un teren, chiar provizorie (baraci, depozite de materiale, dormitoare muncitori), se executa cu avizul Administratiei Locale.
In general in dosarele noastre de autorizare se include pentru o constructie de tipa casa familiala si documentatia tehnica pentru organizarea de santier.
Daca acest lucru nu este inclus din start, pentru obtinerea acestui aviz va trebui intocmit o documentatie tehnica suplimentara care sa cuprinda:
• documentatia constructiei provizorii - proiect;
• planurile de amplasare in zona;
• planul pe nivele - daca este cazul;
• cerere tip.

Organizarea de santier trebuie sa includa minim ingradirea cu restrictionarea accesului persoanelor neautorizate pe teritoriul acestuia si Panoul de Santier.
Panoul de santier este asigurat la oricarui dosar de autorizare, la marimea ceruta de legislatia in vigoare. Acesta trebuie amplasat vizibil la limita accesului pe santier.
In Manualul de Constructie Dom sunt specificate obligatiile legale a proprietarului care construieste in regie proprie si regulile de protectia muncii care trebuie respectate pe un santier.

6. Executarea FUNDATIEI in functie de caracteristicile terenului dat SI DE un studiu geotehnic
Dupa acest stadiu, se poate vorbi de constructia efectiva a domului.

7. CONSTRUCTIA EFECTIVA A DOMULUI, cu fazele aferente acestui tip de constructie

Avand aceste etape detaliate, costurile pot fi esalonate inteligent pe etape direct de benefciar, in functie de bugetul sau din acel moment.

O estimare detaliata o puteti face prin Serviciile noastre de proiectare



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.